Överprästinnan håller upp den olympiska elden och en olivkvist under ceremonin då elden tändes inför Tokyo 2020.. Foto: IOK

Publicerad 12 mars 2020

Den olympiska elden är tänd

Enligt tradition tändes i dag den olympiska elden inför OS i Tokyo 2020 med hjälp av solens strålar i Greklands Olympia. Här får du koll på hur det gick till och bakgrunden till varför.

Den olympiska elden är ett av spelens starkaste kännetecken. Elden är en symbol för strävan efter det perfekta, kampen för seger, fred och vänskap. Precis som vid alla tidigare olympiska spel så tändes elden till Tokyo 2020 med hjälp av solens strålar under en traditionell ceremoni i den grekiska staden Olympia. Ceremonin skedde utan publik närvaro enligt restriktioner från den Grekiska regeringen för att förhindra spridning av Covid-19. Ett hundratal gäster från Internationella Olympiska Kommittén och Tokyos organisationskommitté närvarade.

Med temat Hope Lights Our Way kommer den olympiska elden först färdas genom Grekland under en vecka för att sedan transporteras i en speciell lanterna via flyg till Japan.

Den nationella fackelstafetten startar i prefekturen Fukushima den 26 mars som kommer ta den olympiska elden på en 121 dagar lång resa genom Japans alla 47 prefekturer och visa upp deras kultur och sevärdigheter innan den anländer till OS-invigningen den 24 juli.

Förutom att bygga upp spänning i landet inför de kommande spelen och sprida de olympiska värderingarna har fackelstafetten ett ytterligare syfte i att visa solidaritet för de regioner som än i dag lider av sviterna efter jordbävningen och tsunamin 2011 med temat ”Hope Lights Our Way”.

Återupplev ceremonin här

Vad händer under ceremonin?

Själva ceremonin är väldigt symbolisk och är en påminnelse och länk mellan de antika spelen i Grekland och de moderna olympiska spelen. Den olympiska elden tänds i Olympia, i närheten av templet Hera, platsen där antikens olympiska spel genomfördes.

Har elden alltid tänds i Grekland?

Vid spelen i Amsterdam 1928 och Los Angeles 1932 brann en eld från ett torn under spelen. Men det var först 1936 inför OS i Berlin som elden tändes under en ceremoni i Olympia.

Parabolspegeln och facklan som används för att tända den olympiska elden. Foto: IOK

Hur tänds elden?

Den olympiska elden tänds med hjälp av solens strålar som en symbol för dess renhet. Hur det sker är väldigt enkelt. En parabolisk spegel används som ett gigantiskt förstoringsglas som fångar solens strålar med. Inuti skålen läggs remsor av gammal kamerafilm som lätt tar eld. Facklan som används för att tända elden skiljer sig från de som används under fackelstafetten. Den är smidd i silver och designen är inspirerad från pelarna inuti templet Hera i Olympia. Elden har tänds på samma sätt sedan 1936.

Vad händer om det är mulet eller regnar?

Några dagar innan hålls alltid en generalrepetition och elden från den sparas i en säkerhetslampa som reserv ifall det skulle bli dåligt väder.

Vad händer under ceremonin?

Ceremonin öppnas med att Greklands och Japans flagga hissas och deras nationalsånger spelas. Den olympiska flaggan hissas också och den olympiska hymnen framförs av barn och ungdomar från en lokal kör. 35 prästinnor anländer och rör sig in mot ett område som kallas Sacred Altis – ett område som man tror har använts för religiösa ceremonier under antiken. Därefter framförs minnen från de antika spelen i Grekland av tolv unga män som kallas ”Kouri”. Översteprästinnan har ”huvudrollen” i ceremonin och är utklädd som översteprästinnan av gudinnan Hera. Hon går igenom templet och bjuder in Apollon. Hon ber om tystnad och klar himmel för att kunna tända elden. Hon håller sedan en fackla mot skålen tills elden tänds. En annan prästinna, som kallas ”Estiada” tar sedan emot elden i en antik kruka (amfora) innan församlingen går i en långsam procession mot den närliggande antika stadion.

Vem är Översteprästinna för Tokyo 2020?

I år är det Xanthi Georgiou som kommer spela rollen för första gången. Georgiou tände elden för världsungdoms-OS i Lausanne 2020 och var dansare under ceremonin inför spelen i Peking 2008. Den som spelat rollen som översteprästinna flest gånger var Maria Moscholiou som genomförde ceremonin inför fyra sommarspel, Mexico City 1968, München 1972, Montreal 1976 och Moskva 1980.

Vad har prästinnorna på sig?

Dräkten kallas för ”Chiton” och är designad efter de dräkter som använders i antikens Olympia. Genom åren har färgen varierat men de senaste versionerna har varit antingen creme-färgade eller ljus turkos med veck i olivgrönt. Formen ska återspegla det grekiska landskapet.

Vad händer inne i Stadion?

Ceremonin fortsätter med en traditionell dans på sluttningarna till tonerna harpa, flöjt och slagverk. Musiken är komponerad och framförd av Yiannis Psimadas och är inspirerad från antika Grekland. Vid slutet av dansen uppenbarar sig Estiada med en skål som placeras på ett litet altare. Översteprästinnan återupprepar sina böner till Apollon och Tokyo 2020:s första fackelbärare som är guldmedaljören i skytte från 2016, Anna Korakaki kommer fram. Hon håller den brinnande fackland med en hand och en olivkvist i sin andra. När hon ger sig iväg släpper en ung flicka en duva som fredsymbol. Korakaki lämnar sedan stadion och springer till det närliggande monumentet av Pierre de Coubertin, de moderna spelens skapare. Där passar hon vidare facklan till den andre fackelbäraren, Mizuki Noguchi, guldmedaljör i maraton från Aten 2004. Hon är den första japanen i fackelstafetten.

Lanternan som kommer förvara elden under flygresan till Japan. Foto: Tokyo 2020

Hur kommer facklan till Japan?

Facklan kommer först färdas genom Grekland under en vecka för att sedan transporteras i en speciell lanterna via flyg till Japan.

Hur ser fackelstafetten ut i Japan?

Den nationella fackelstafetten startar i prefekturen Fukushima den 26 mars som kommer ta den olympiska elden på en 121 dagar lång resa genom Japans alla 47 prefekturer och visa upp deras kultur och sevärdigheter innan den anländer till OS-invigningen den 24 juli.

Förutom att bygga upp spänning i landet inför de kommande spelen och sprida de olympiska värderingarna har fackelstafetten ett ytterligare syfte i att visa solidaritet för de regioner som än i dag lider av sviterna efter jordbävningen och tsunamin 2011 med temat ”Hope Lights Our Way”.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper